Travel lists

Singapore
Brunei
Seoul & Busan,Korea
Aceh, Indonesia
Korea(Jeju & Nami Island)
Jakarta, Jogja, Bandung & Palembang, Indonesia
Mekah & Madinah
Japan
China
Turki
European Countries
New Zealand
Australia

Malam sebelum presentation

Aku tahu nak capai apa yang kita betul-betul nak itu tak mudah. A lot of sacrifice we have to do. PSM or FYP (final year project) really taught me about sacrifaction so much. Bukan FYP saja tapi keseluruhan perjalanan aku disini. 4 tahun yang macam roller coaster. Even hingga ke saat ini, masih lagi dipuncak permainan. Rasa nak give up tu selalu muncul, tapi aku selalu cakap kat diri aku “kalau aku give up, then aku nak buat apa? What’s next?”

Giving up is not an option not even a choice. You only have two options in life either keep going or trying harder. Along the way, Allah surely will help you. Allah will help you.

Jujurnya, aku bukan A scorer, bukan juga student yg jaga pointer atau carrymark, bukan juga student yang study hard or study smart. Tapi, aku insyaAllah seorang yang bila ada ilmu, aku manfaatkan. I have little knowledge but I master with the knowledge I have. Aku study awal ke study last minit ke, kalau takboleh  jawab tu mmg tak boleh jawab. Kalau boleh jawab tu memang rezeki dan pertolongan Allah. Aku memang bukan exam-oriented. Sebab tu aku tak suka exam, aku tak suka deadline, aku tak suka ikut standard yg dibuat oleh org lain. 

I have freedom soul.

Tapi, aku yakin Allah letakkan aku kat EE engineering ni berhikmah. Antaranya, aku belajar untuk more discipline walaupun kadang-kadang rebel giler. Dan aku belajar appreciate my original soul, freedom soul. Awal-awal aku masuk dunia engineering ni aku banyak fake sebab aku rasa masuk engineering ni orang pandang tinggi walaupun takdelah rasa minat sangat dengan engineering ni tapi aku jalan je butakan mata, pekakkan telinga dan bisukan mulut tapi after all apa guna pandangan orang kalau jiwa kau tak ‘in’ pun dengan dunia ini. Well, aku boleh keluarkan statement macam ni pun after few years aku dah berada dalam bidang ni, late reliazation, aint?  Tapi takpelah, dah nak sampai penghujungnya pun. Alhamdulillah. 

Kalau aku tak berada dalam bidang ni, aku mungkin tak belajar banyak tentang takdir-takdir Allah. Aku mungkin tak belajar banyak tentang kebergantungan pada Allah. Aku mungkin tak belajar banyak tentang hebatnya Allah dalam perancanganNya. Dah sehingga ke hari ini, aku rasa setiap langkah yang aku ambil adalah kerana gerakan dariNya.

Untuk 4 tahun yang pada mulanya ku rasa tersia,
Adalah 4 tahun Dia kenalkan dirinya tanpa tersisa.
Untuk 4 tahun yang ku rasa tidak menampakkan nilai pada angka pointer,
Adalah 4 tahun Dia bina kekuatan dan nilai-nilai indah dalam karekter.

After all, nak masuk syurga nanti, Allah tak tanya berapa pointer yang kau dapat masa degree dulu. Mungkin akan ditanya apa yang kau buat dengan nikmat-nikmat yang pernah Dia beri dulu. Masa, kesihatan, kepandaian, ilmu dan banyak lagi. Jika baik untuk diri dan agama maka peluang ke syurga cerah, jika mencelakakan diri dan agama maka peluang untuk masuk syurga tipis.

Fuh..
Moga kau kembali berpijak dibumi yang nyata duhai, aini. Guna kaca mata Islam. Lihat dengan mata hati. Tapi kalau hati buta, harap dikurniakan hati yang baru hendaknya, sentiasa.

Okey, aini?
Lets fighting!
One day, you will read this reminder back and on that day I hope you will thank yourself for not giving up. And tell your future version, if this struggle you manage to go through with the help of Allah, so are other struggles. Keep faith and keep going.



Love,
AH

3 comments:

Anonymous said...

It's ann amazing piece of writying in favor oof all the web
people; they will get benefit from it I am sure.

Anonymous said...

Hello! I've been reading your web sitee for a whle now and finally got the bravery to go ahsad and give you a shout out from Kingwood Tx!
Just wanted to say keep up thee excellent job!

hang bean said...

allah yuftah alaikum ainey,

setuju dengan apa yg awk tulis, most of people pandang tinggi pd yang belajar eng (tak salah pandangan diorang) tp di sisi lain kekadang rasa tertekan sebab diri sendiri tahu diri ini takdelah mabelos sangat sampai dpt belajar eng.. kekadang rebel jugak. Keep fighting for your FYP. Gudluck settlekan thesis.

hi dari: cakaps.blogspot.com

My Instagram