Travel lists

Singapore
Brunei
Seoul & Busan,Korea
Aceh, Indonesia
Korea(Jeju & Nami Island)
Jakarta, Jogja, Bandung & Palembang, Indonesia
Mekah & Madinah
Japan
China
Turki
European Countries
New Zealand
Australia

Buat Faiz Roslan, Netizen dan para pendakwah

Kalau para agamawan, ustaz2, daie2, para pendakwah sudah berputus asa dalam memberi harapan kepada mereka2 yang memerlukan, aku cuba memahami. Sebab ustaz, daie, agamawan juga adalah manusia. Mereka kadangkala ada keterbatasan dalam diri mereka sendiri.

Tapi, untuk aku. Harapan itu sentiasa ada untuk orang2 seperti saffieyillyas, sajat and faizroslan and the gang untuk berubah. Hidayah itu bukan milik manusia, ia milik Allah. Kalau Allah kata kun, its gonna be fayakun.

Ustaz tak akan mampu beri hidayah, mufti tak akan mampu beri hidayah dan even seorang Rasulullah yang paling mulia pun tidak mampu memberi hidayah pada bapa saudaranya. Hanya Allah sahaja yang ada hak untuk memberi hidayah kepada hambaNya.

Tapi.... seandainya, mereka itu ditakdirkan tidak berubah. Aku harap Allah ubahlah society kita yang sekarang ini. Kita nak lihat sangat orang lain berubah, tapi bagaimana kita? Kita beriya-riya tegur orang itu ini, tapi ada kita adalah orang yang walk the talk?

‘Allah tak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan mereka mengubah apa yang ada dalam diri mereka sendiri’

Mungkin masyarakat (termasuk aku) perlu banyak merefleksi dan muhasabah pada diri kita sendiri. Mungkin kejahilan kita inilah penyumbang kepada kerosakan masyarakat. Kerana dosa diam-diam kita menjadi penyumbang dosa terang-terang orang lain. Entah. Mungkin. Kadang-kadang, Allah beri ujian pada orang lain tapi hikmahnya dapat kat diri kita.

Dalam masalah macam ini. Masing-masing kena take part as masyarakat. Semua orang kena insafi mungkin diri dia menjadi penyumbang kepada terjadinya dosa-dosa orang lain. Mungkin diri dia yang lalai, yang kurang ilmu, yang banyak dosa menjadi punca kekucaran dalam masyarakat.

Tegur itu tidak pernah salah. Cara lembut, cara keras, cara sembunyi-sembunyi, cara nyata-nyata. Semua tidak salah. Tapi, we have to bear in mind. Kita hanya mampu tegur, halang dan doa. Orang yang ditegur itu terima atau tidak itu hanya Allah punya kuasa dan effort orang tu untuk ambil iktibar atau tidak. 

Menghukum, menghina, mencaci maki bukanlah suatu cara yang betul kerena itu akan membuat anda (si penegur) jauh dari rahmat Allah. Macam mana hang nak buat orang yang tersasar kembali ke pangkal jalan kalau hang pun jauh dari jalan yang sebenar?

Aku sedih sebenarnya. Dan aku harap Allah bantu mereka-mereka ni. Allah bagi mereka peluang baiki diri dan dekatkan diri kepada yang maha Pencipta. Dan kuatkan langkah mereka dalam perubahan. InsyaAllah aku yakin Allah akan bukakan jalan untuk mereka. Sebab Allah kan al-fatah. Yang maha membuka jalan.

Netizen...
Kini masa untuk anda merefleksi diri. Aku tidak mampu untuk berhujah dengan setiap satu dari anda tetapi ketahuilah disaat anda sedang ‘menghisab’ amalan orang, ada yang di atas sana sedang ‘menghisab’ amalan anda. Buat yang sudah menegur dengan baik, syabas! Moga Allah beri pahala yang berganda buat anda. 

Daei...
Banyak kerja lagi yang kita nak buat. Masyarakat memerlukan kita.

Faiz roslan dan kawan-kawan...
Aku mengharapkan Allah membimbing hati kalian dan ampunkan dosa-dosa kalian dan dosa-dosa kami. Maafkan kami netizen yang tak cerdik dan yang zalim terhadap diri mu.

Pernah aku bertanya pada ustazah ku, “siapakah golongan yang akan memasuki syurga?”. Ustazah ku menjawab, “mereka adalah golongan yang berbuat dosa”. Aku bertanya kembali, “bagaimana orang yang banyak buat dosa boleh masuk syurga?”. Ustazah ku menjawab, “kerana mereka telah bertaubat”.

Love
AH




5 comments:

Anonymous said...

Hey there I am so excited I found your blog, I really found yoou
by accident,while I was searching on Google for something else,
Anyways I am here now andd would just like to say thanks a lot for
a tremendous post and a all round thrilling blog (I also loge
the theme/design), I don't hhave time to read it all at
the minute but I have saved it and also added your RSS feeds,
so when I have time I wilpl be back to read much more, Please
do keep up the excellent work.

Anonymous said...

My family evwry time say that I am killing my time here at net, except I know I am gettiing knowledge all the time by reading thes pleasant articles or reviews.

Anonymous said...

Hmm it seems like your website ate my first comment (it was extremely long) so I guess I'll jut sum it up
what Iwrote and say, I'm thoroughly enjoying your blog.
I as well am an aspiring blog writer but I'm still neww to everything.

Do yoou have any helpful hints for beginner blog writers?
I'd really appreciate it.

Anonymous said...

I've read some good stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting.

I surprise how much attempt you put too make one oof these excellent
informatijve website.

Anonymous said...

It's amazing to pay a quick visit this site and reading the views of all friends on the topic
of this piece of writing, while I am also zealous of getting knowledge.

My Instagram