Instagram

Monday, June 26, 2017

Apa yang ada disisi Allah itu lebih baik

Alhamdulillah, today is 1st syawal and every muslim celebrated Hari Raya with their own ways in joy and happiness insyaAllah. Here, your humble AH Blog writer wants to congratulate to every muslim who succeed to complete and accomplish your goals during in month of ramadhan. This eidul fitri is your celebration!

This raya is significantly different from my 21 years of eidul fitri. Why?

Because this raya, I celebrated eidul fitri without my parents around me. It quite tough at first but apparently one day had just gone by, so I could say I am survived! HuHuHu.

I am a type of family person. I am so clingy especially toward my mom. So, being away from my parents especially for a big day like eidul fitri somehow did test me ALOT! Don't mention how much tears I'd created for past few days. It's just like a waterfall dude! Duh....

However, being separated like this make me fully submitted and rely onto Allah. I felt closer to Him. My ramadhan this year was particularly different from other ramadhan. Whenever, I felt like wanting to pour and burst everything inside me, Allah made Himself the one who wanted to hear my stories the most. I would cry a river the moment I started to speak to Him. I was such a baby when I was telling everything to Him even though I knew He has already known everything, but it was such a beautiful feeling to do so and that feeling I couldn't describe.

Whenever Allah takes one part from me, He replaces another part which is much better and prettier than the one He took away from me. Alhamdulillahi ala kulli nikmah.

So, that is my two cents. Hopefully, AH Blog readers have a great time and enjoy every single nikmah Allah has given us. InsyaAllah.

So, before I end my post please allow me to dedicate my humble pantun for you guys!

Pagi raya disambut gembira
Pergi ke masjid nak solat raya
Makan ketupat janganlah lupa
Ucap bismillah dan bersyukur pada Nya

Ketupat dan rendang dijamah begitu saja
Enak dimakan sambil berbual mesra
Puasa sebulan mengumpul pahala
Habis puasa terus istiqomah ya!

Berjalan raya ziarah menziarahi
Hulurkan tangan saling memaafi
Dari penulis menyusun sepuluh jari
Mohon diampuni salah silap diri

Eid mubarak!

Love,
AH

Not the one who wears niqab :-)

Friday, June 23, 2017

Percaya sama Allah

Aku mungkin rasa ada kimia antara kita (chemistry?) dan aku juga rasa bila aku dan kamu ada banyak persamaan, we're suit for each other. Tapi, harini I come across to this ayah 

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedangkan kamu tidak mengetahui.” (Q2: 216)


Hidup ini bukan tentang soalan rasa aku. Atau rasa kamu.


Tapi, Allah.


Sebab aku dan kamu tidak punya apa2 pengetahuan selain sedikit yang Allah pinjamkan untuk kita tahu. Selebihnya, Allah saja yang tahu.


Ayat ni sangat meneutralkan. Sangat tak bias. Sangat mengembalikan seseorang manusia yang beriman berpijak pada realiti.


Kalau memang setiap takdir itu telah ditetapkan berlaku, walaupun kita sudah usaha sedaya untuk mengubahnya, walaupun kita telah berdoa sehabisnya untuk menukarnya, namun ia tidak mengikut seperti apa yang kita mahu, pasti takdir itu adalah yang terbaik menurut Allah untuk kita. Pasti! Yakin saja sama Allah yea. Percaya sama Allah bahawa Allah itu tidak akan mengecewakan kita.


Hari tu balik kerja nampak flyover concrete yang tiangnya kecik gila tapi tiang tu tampung base jalan yang besar kedabak. Dalam hati, engineer yg buat design ni salah calculation ke apa. Tapi, project run means everything's under control la. Of course la tiang tu sangat kukuh untuk menampung beban atas dia. Walaupun tubuhnya kecil tetapi jiwanya besar. Eh tetiba.


So dari sisi manusiawinya kita mungkin rasa kita seperti tiang itu nampak macam tak mampu untuk tampung certain ujian atau takdir yang Allah aturkan untuk kita. But hey, Allah is ultimately the BEST engineer ever. Allah tahu tahap mana kemampuan hambaNya. Allah tahu potential apa yang ada dalam diri hambaNya. You shud trust Him more than the one who designs this flyover. Okey?


Love,

AH

Thursday, June 22, 2017

Dear future husband

This letter I dedicate for my future husband whom I not know who is he but I hope one day if that person is meant to find this blog and find this post, I would humbly like to say, yea this is for you.

Why i need a long pre-introduction in every post hah? Duh!!

Because of my descriptive english is not so good, I better use malay language so that none of these lines lead to misunderstanding. So, here we go...

Wahai bakal suamiku,

Pertama kalinya, aku mahu kamu tahu aku bukan seperti kebanyakan gadis di luar sana, aku tidak memiliki kecantikan seperti kebanyakan gadis dimasa kini, aku tidak punya minat seperti kebanyakan gadis yang hidup di zaman serba moden ini. Pakaianku tidaklah trendy tapi apa adanya. Wajahku jarang sekali dioles make-up tapi apa adanya. Aku adalah aku. Aku hidup untuk memenuhi keinginan Tuhanku, aku hidup untuk meraih perhatian Tuhanku.

Aku punya masa silam. Aku punya jahiliyah diwaktu lalu. Tapi kini aku sedang mendaki sedikit demi sedikit tangga-tangga menuju ke Tuhanku. Aku sedang merangkak menuju ke Tuhanku. Aku sedang belajar mengenali dan mencintai Tuhanku. Dan aku akui, perjalanan menuju padaNya tidak mudah. Untuk istiqamah itu sangat mencabar. Adakala iman ku terbang tinggi mendakap ilahi, adakalamya iman ku tergolek menyembah bumi.

Wahai bakal suamiku,

Aku mahu kamu tahu, aku memilihmu adalah kerana agamamu. Aku memilihmu adalah kerana akhlakmu. Tidak lain, hanyalah itu. Masa silammu, kelemahanmu, kekuranganmu itu aku akan terima seadanya seperti mana kamu menerima aku seadanya untuk menjadi bakal isterimu.

Aku memilihmu kerana agama supaya aku dan kamu akan dijaga oleh Allah sehingga akhir hayat kita. Aku memilihmu kerana agama supaya cinta dan kasih sayang kita membawa kita sampai ke syurga. Aku memilihmu kerana agama supaya dari kita akan lahirnya benih-benih cinta yang soleh dan solehah, yang suatu hari nanti merekalah akan menjadi pembela agama dan manusia dan merekalah yang akan mendoakan kita bila kita sudah tiada. Aku memilihmu kerana agama kerana aku ingin menjadi ketua bidadari yang bisa mencemburukan bidadari-bidadari syurga yang sedia ada di dalam syurga. Aku memilihmu kerana agama kerana aku ingin bersamamu selama-lamanya.

Thursday, June 15, 2017

Hari pertama praktikal di HUKM

This gonna be a helpful post for junior out there (hopefully) for their future internship. As some of you might knowing that (I guess), I was 3rd year electrical electronic engineering student from University Technology of Malaysia in skudai. And for your information, Uitm and UTM are definitely different university so please please please bear in mind because I am not gonna repeat that again the reason I am telling this because still quite a lot of people out there cannot differentiate between these two universities.

So, I'd just finish my 3rd year study and soon I will be in 4th year and it is my final year for my degree journey. Recently, I've been posting about my internship first day experience on my instagram. And few of my friends did ask me how my engineering study background can relate to clinical background since I am doing my internship in Hospital Univerisiti Kebangsaan Malaysia.

Basically, my major background is electrical-electronic engineering but starting from semester two 3rd year, I took Biomedical electronic as my minor. So, I took subjects anatomy and physiology of human plus medical instrumentation as part of biomedic field. And next semester, I will have clinical imaging, bio signal processing, bio modelling and so on. Anything related to tools that been use in medical field such MRI, CT scan and many more. From here, my engineering background can relate with clinical background and that is how I throw myself in Hospital and medical sector instead of being in industrial company.

So, during my 3 months of internship, I will do some research about image processing in MRI machine and what it is pros and cons from others machine and what improvement I could do on it and research about it. Meaning that, my pathway to postgrad journey become clearer. HUHUHU. Maybe :-D InsyaAllah. I think maybe this is one of the reasons why my journey designed and be eased like this, maybe Allah wants to prepare me to further my study in postgrad. If that so, may Allah ease for me :-)

Sunday, June 11, 2017

Tips membeli belah di Korea

Sedapnya air sirap bandung. Warnanya. Baunya. Kedinginan air tu sehingga butir-butir air menitis kat dinding gelas tu. Sungguh sangat menggoda jiwa dan raga. Slurppp.

Image result for Air bandung

Hari ini aku nak share tips membeli belah di Korea. Walaupun aku tidaklah pro mana tapi izinkan aku berkongsi sedikit pengalaman yang aku ada ni pada AH World supaya boleh menjadi rujukan (untuk aku terutamanya sebab aku sejenis maknenek yang mudah terlupa) pada mereka-mereka yang ingin bershopping sakan di Korea.

First of all, zaman aku pergi Korea dahulu, mata wang Korea masih rendah lagi. 1000 won dapat RM3, Sekarang kalau tidak silap 1000 won dapat RM3.80. Rasa macam tak nampak beza sangat kan? Okey, meh aku bagi example yang mudah. Harga makanan yang berat macam nasi atau mee yang berlauk dan semestinya halal, diyakini dan mengeyangkan so harga meal yang paling basic adalah 10 000 won. Masa zaman aku, harga sepinggan nasi 10 000 bersamaan RM30. Kalau sekarang sepinggan bersamaan RM38. Beza 8 ringgit weh!!!! Banyak tu!! Sekarang dah rasa nak tersedak tak? Itu baru saja keperluan asas seperti makanan, belum lagi yang lain. Lainlah kalau you all nak makan kebab hari-hari atau mi segera maka mungkin boleh cut the budget. Tapi, macam aku dulu tinggal lama sikit, muak juga makan benda yang sama.

Saturday, June 10, 2017

Pemergian yang dicemburui Kak Shea Rasol

This past few days, I've heard about death quite frequent. After Adik Syahid left us, then one of famous fashion blogger Kak Shearasol also left us. Her death gave impact to everyone who knew or not knowing her. I think I've heard about Kak Shearasol long time ago, at moment I start blogging. And few days before she meninggal dunia, I stalk her instagram and read her blog.

I must say, I got inspired with every single words she wrote. She is just an inspiring woman. Even I did
n't know her personally, I can see and feel what people around her and close to her say about it is true. She has kind heart with beautiful smile and happy face.

Allah. I read lot of feedback from her friends or some who knows her or been working with her, not even a single one say about bad things about her. And she died at jumaah in the most blessing month. She is honoured by Allah. I really hope I can meet her someday in jannah and tell her how amazing and inspiring she is even after she dies everyone still get benefit.

Kak Shea Rasol,
rehatlah sepuasnya.
Akak dah tak berada dalam kesakitan lagi dah.
Mesti best kan main kat dalam taman syurga tu.
Jealous tau!
Jumpa kat sana ye.
Dalam syurga.

Love,
AH

Cantiknya kak shea!

Wednesday, June 07, 2017

Kehilangan yang memisahkan selamanya

Esok paper terakhir aku untuk perjalanan tahun 3 sebagai pelajar kejuruteraan elektrik-elektronik di UTM ni. Doakan semoga esok berjalan lancar dan dipermudahkan untuk aku dan kawan jawab paper esok dengan tenang.

Di saat aku sibuk nak revise balik untuk subjek esok, aku sempat scroll IG aku. Lalu, terkeluar berita mengenai adik syahid, anak Bazli UNIC baru pergi meninggalkan dunia ini. Inalillahi wainnalahirajiun. Sebak terasa dihati. Aku sejak dahulu mengikuti perkembangan adik Syahid, agak terasa kepergiannya. (Time nak taip ni pun terasa nak berair je mata)

Hari sudah mendengar dua berita kematian dan kedua-dua berita itu adalah dari anak kecil yang pergi meninggalkan dunia. Serius aku terasa, kalau lah semuda itu Allah boleh tarik nyawanya, apatah aku yang telah 22 tahun ini, pasti sahaja nama aku menunggu giliran seterusnya untuk dipanggil menghadap Allah.

Aku terfikir apakah benda yang aku boleh bawa sebagai bekalan aku disana? Apakah jawapan2 yang boleh aku jawab bila Allah tanya aku nanti?

Aku kelu.
Aku tidak pasti aku punya jawapan itu.
Aku tidak pasti aku bisa menjawab setiap lontaran soalan malaikat kubur nanti.
Selama 22 tahun aku hidup, apa yang sudah aku lakukan?

Hmmm.

Di satu sisi lain.

Aku tertanya bagaimana rasanya kehilangan orang yang kita sayang? Kehilangan yang memang kita tak akan nampak jasadnya lagi di dunia ini. Kehilangan yang memisahkan dua dunia.

Suaranya sudah tidak dapat didengari.
Sentuhanya sudah tidak dapat dirasai.

Aku tak boleh bayangkan perasaan itu,
Aku takut untuk membayangkan perasaan itu,
Aku takut jika diuji dengan ujian sebegitu.

Kerana itu aku selalu menangis bila mendengar berita tentang kematian sebab aku rasa kematian benar-benar pemisah satu jasad yang masih hidup dengan satu jasad yang sudah mati.

Macam mana kalau rindu?
Kalau yang jasad itu sudah kaku

Macam mana kalau perlu?
Kalau yang jasad itu sudah ditumbuni tanah dan batu

Macam mana kalau mahu?
Kalau yang jasad itu sudah tidak menyahut seperti dulu

Allah..

Aku takut untuk menghadapi saat itu
Tapi, kematian itu sesuatu yang pasti.
Tiada kejadian yang sepasti itu,
selain kematian yang menunggu

Jika saat itu tiba,
aku mengharap sangat aku bisa tenang dan redha untuk merelakan pemergiannya

Jika saat itu adalah aku,
aku mengharap aku bisa pergi dengan tenang dan diredhai semuanya

Aku juga mengharap agar saat itu adalah saat yang paling mengembirakan kerana aku bakal bertemu dengan penciptaku dan mengharap aku bakal disambut dengan ceremony dan paluan gendang yang cukup indah disana.

Buat Adik Syahid,
Aku pasti kau sedang tenang disana.
Semoga dapat ketemu lagi duhai Adik Syahid Bintang Syurga.
Kehilangan yang memisahkan selamanya tetapi itu cuma didunia
Moga2 ada pertemuan semula di Syurga sana

Image result for adik syahid


Thursday, June 01, 2017

Set our soul to be free

Salam ramadhan to everyone of you,

today is already 6 days we've been in this holy month. Alhamdulillah. And tomorrow is my second paper for my final examination. Make a du'a for me yea!

Throughout my life, I have faced some ridiculous phases that I've never been thought before. And one of it, rebellious phase. My teenage age is full of wondered questions. Some I already got the answer, some I still find it anyway.

I am not a good person. I did a lot of mistakes and still doing it. But, somehow I am trying to improve myself and struggling become someone better in future and at the same time I hope my existence gives benefit to people out there. Even though, it is just few people,but I wish these few people can be my witnesses and help me in the day of judgement. InsyaAllah.

Rebellious phase is the period when I feel everything's going against my direction. I feel nobody understand me. I feel no one wants to hear me. And thing I have to admit, during this phase living in malaysian's mentality sometime is quite tougher- common sense is peculiar thing for them. Some people I met, they tried to walk against culture normality but throughout the journey they lost humanity inside them. But, some people are well-performed in their journey but they lost others hands to hold together.

World is not cruel but we are. I was stuck between confusion but in somebody else's view I was trying to stop walking and make excuses. Then, when I tried to digest and want to explain, the arguments and judgments fell like bullet rain even I can't have a chance to explain. (maybe I unwillingly refuse to explain because the bullet already shot me dead)

But, today. I learn to forgive everything/everyone and make my heart at ease. I also learn to forget everything/everyone and make my move go faster. I don't want my past holds me. So, today I want to untie the ring that locked me for all this while. With His help, I want to set myself free and be free. I don't want to be shaped by human perception and expectation but only by His.

We only feel free when we know who are we and what we need to do in this dunya. And to get those answers, you have to read the manual from the one who created us because the manual is the only We-He guidance that we have, in order to survive in this dunya.

Ya muqalliban qulub, sabbik qulub ala deenik

Image result for free quotes

Marilah berusaha keras untuk ramadhan kali ini
Semoga Allah redha usaha kita dalam mendekati Dia.

Surah asy-syam

1. Demi matahari dan cahayanya di pagi hari,
2. dan bulan apabila mengiringinya,
3. dan siang apabila menampakkannya,
4. dan malam apabila menutupinya ,
5. dan langit serta pembinaannya,
6. dan bumi serta penghamparannya,
7. dan jiwa serta penyempurnaannya (ciptaannya),
8. maka Allah mengilhamkan kepada jiwa itu (jalan) kefasikan dan ketakwaannya,
9. sesungguhnya beruntunglah orang yang mensucikan jiwa itu,
10. dan sesungguhnya merugilah orang yang mengotorinya.
11. (Kaum) Tsamud telah mendustakan (rasulnya) karena mereka melampaui batas,
12. ketika bangkit orang yang paling celaka di antara mereka,
13. lalu Rasul Allah (Shaleh) berkata kepada mereka: ("Biarkanlah) unta betina Allah dan minumannya".
14. Lalu mereka mendustakannya dan menyembelih unta itu, maka Tuhan mereka membinasakan mereka disebabkan dosa mereka, lalu Allah menyama-ratakan mereka (dengan tanah),
15. dan Allah tidak takut terhadap akibat tindakan-Nya itu.

marilah pilih untuk menyucikan diri kerana orang2 yang mahu menyucikan diri itu adalah orang yang beruntung.

Love,
AH