Instagram

Saturday, January 25, 2014

Only This will lead you to That

Salam n hai!

I know as a student we might through all the ups and downs in study life. Kadang2 kita happy, kadang2 rasa moody. Kadang2 stress, kadang2 best. But believe me, at one point of your life, you will look back at all those things you have been through, and all the 'kadang2' are the things that make your life is so meaningful. Regardless, either it's something you like it or not.

Kadang2 rasa macam "eh, betul ke ia pernah berlaku?"

aku ada satu pengalaman yang aku tak akan lupa sampai bila2 (insyaAllah). Pengalaman pahit. Tapi, jujurnya tanpa pengalaman itu barangkali aku mungkin tak jadi aku yang sekarang. Dan tanpa pengalaman itu juga, aku mungkin tak appreciate apa yang aku ada sekarang.

Maybe some of people might ask me, why you choose to be in Matrikulasi wheares you have another choices that are much better, nicer and proper than Matrik. "Orang kata kalau masuk matrik, kendian kantoi, kena start dari mula. Dahlah tak ada sijil. Sia2 je ko belajar 1 or 2 year(s)." Cliche statement you will be hearing among all the ex-students (if you are SPMier 13)

what I can say, things happen for reason(s). Before I made decision, I performed solat istikharah (is used to make any decisions not only for choosing your better half or else). I always asked Allah "Give what is best for me in the eye of Yours". So, this decision is what my heart lead to.

why 'yours'?
yup, sometimes we might think what we want is the thing that good enough for us. Occasionally, we forgot we are just weak humans being. We never know what's our future will be. Maybe, now it's good for us but later (?). yea. we never know, am I right? So, let put our trust fully-totally-completely to Allah and convince Allah will give the best among the best for us, yet, of course in the eye of Him. Because only He knows what's our future will be.

Okey, balik ke topik asal selepas dah menjela-jela berhujah. Hahaha. Im always like that, why aini?

After making decision to enroll Matrik, I prepared mentally, physically and emotionally and everything, and then, the day came.

Aku tak pernah tahu Kuala Pilah tu bandar yang kecik dan mempunyai jalan yang tak luas mana. Jadi, during that day, ada seorang Makcik tepi jalan yang tengah potong bunga a.k.a pekerja, dia cakap (while we were on the road and stucked in the most terrible jam)
"Setiap tahun sekali, Kuala Pilah ni akan jem segila ini"

bayangkan kami dari rumah pukul 8.30 pagi dan sampai kat pekan (belum matrik lagi) Kuala Pilah dah hampir ke pukul 1 petang. It supposely took 2 hours (at least) from my home to Matrik. Worse comes to worse when my deadline to register almost came to the end. (we were sort based on states, so I'm from selongor. Supposely, 10 am to 12 pm)

Jadi, bila kami dah sampai kat pekan (lebih sikit).Dengan jem tak surut-menyurut. Aku pun decided to walk because I saw some people (mereka2 yang macam aku) dah mula turung gelanggang untuk jalan kaki. Daaaaann, aku ingat memang dah dekat. Makanya aku pun jalan. Nanananan..lalalalala~~~

At last, hampir TIGA KILOMETER aku baru sampai ke pintu gerbang Matrik. Makaiiii!! Kalau fikirkan balik macam tak percaya gila. Aku jalan kaki? tiga kilometer?

Tapi seriously, satu baju aku lecun bermandikan peluh. Could you imagine, pukul 1 petang dengan cuaca yang masih terik lagi dengan baju kurung kasut kulit hitam bertumit sikit.. Sumpah sampai sekarang, aku tak percaya aku pernah berada di dalam situasi itu. (okey, aku dah ulang ayat ni buat kali kedua)

Penat giler, haus tambah lapar plus tak selesa dengan nak terkucil semua bercampur. Syukur ada adik lelaki yang sangat pemberi semangat. Dia yang teman aku dari jalan kaki sampai nak ke register semua bagai. And the FIRST thing yang aku belajar adalah BERDIKARI plus jangan putus asa.

Kalau ikutkan, memang time tu aku nak mengeluh tahap galaksi, give up dan tak nak move on sebab penat yang teramat, sakit hati semua campur. Tapi.....

rupanya pengalaman itu yang selalu menjadi penyebab aku terus bergerak dan bertahan untuk stay kat sini. Syukur sangat!

dan setiap kali kalau aku rasa down, that memory would be streaming back in my mind and make me stronger and standing up back.

aku selalu cakap kat diri aku "Tak akan aku nak berhenti sekarang after aku dah lalui kepayahan yang paling pahit dengan cemerlang. Tak ke sia2 kepenatan yang dahulu?" kaaannnn....


We always asked, "Why have I received only this?" But we didn't know, "'Only 'this' will lead you to That!

Yup, benar!
This hardship leads me to stay and complete my matriculation life succesfully.
InsyaAllah.


So, as for me,

Nak rasa lemah tak apa, tapi jangan pernah berhenti.
Kalau dah rasa tak ada harapan, cari aku.
Akan aku kenalkan kau pada Sang Pemberi Harapan,
Dia ada segalanya.


Okey, until then.

Me.
XOXO

Saturday, January 18, 2014

Aktiviti untuk lepasan SPM #experience

Salam & image, semua!

basically, entri ini di update untuk kongsikan pengalaman akak kepada adik2 lepasan SPM, disamping nak encourage adik2 yang tercinta ini untuk mengisi masa lapang yang terluang dengan sebaik mungkin.

okey, akak rasa macam skema sangat ayat yang digunakan *ceh, akaklah sangat kan*
okey kita santai2 je.. akak tulis santai, hampa semua pun dimohon baca secara santai.. hah! tak mau kerut2 dahi tu..


let's move to the main purpose, shall we?


okey, this is just my own experiences. (tak paksa sangat pun nak ikut) My job is to encourage all of you, the rest it's up to you. You yourselve will make the decision and the one who gonna make moves. okey?

cuti lepasan SPM adalah cuti yang PALING terpanjang dalam sejarah manusia except the real cuti mengangur *if you know what I mean* hewhewhew. Though, cuti bersalin pun kalah tau! So, some of adik2 akak ini ada tanya apa yang akak buat, masa akak dalam zaman kalian.

So here image

satu bulan lebih yang pertama, akak rest.. eceh! rest lah sangat.. duduk rumah, tidur, makan, tenung muka ibu, ibu tenung muka akak. baca novel, blablabla..

kendian, akak start cari kerja. Banyak tempat minta tapi yang pelik lebih banyak yang di-reject. *camna tu ye?* 

last2, dapat kerja kat butik Muslimah. mula2 jadi sale girl, kemudian diupgrade kebahagian pengurusan  (ie: buatkan data2 pelanggan sebab butik tu ada wujudkan sistem membership, so akak orang yang pertama yang uruskan data2 pelanggan yang jadi membership. Collect, store, sort semua biodata pelanggan2.. call member yang dapat reward hari jadi and so on..panjang kot kalau nak taip)

imageplus, owner kedai tu tiba2 nak buat business online. when she knew I'm a bit expert about blogging world, then she asked me to make a website for her business.. multitasking giler time tu.. salary tetap kena jalan.. I learnt so much there.. Yang paling ketara, akak belajar how to communicate with customers.. malu nak kata, akak dulu tak berapa pandai nak sosial, tak pandai nak berkomunikasi dengan berkesan, espicially dengan lelaki.. in other word, a bit penyegan..LOL..hahaha


so, awal2 kerja tu.. Customer pun macam tak yakin nak beli dengan akak, dan akak pun tak yakin dia akan beli..lama2 bila dah diberi tunjuk ajar, nampaklah kesan dia.. well done, aini! (patted my own shoulder)

about a month kerja, then akak quit. Sebab nak cari pengalaman yang lain pula. Dan kebetulan ada sebuah klinik yang akak pernah minta kerja, nak akak kerja part time kat situ. So, I accepted because the clinic is quite nearer to my home. Just take a few minutes to arrive there by walking.

then, began my new life as clinic girl. dunia yang SUMPAH JAUH berbeza dengan yang sebelumnya. Kalau kerja kat butik, akak berhadapan dengan orang yang happy, enjoy, yang sweet.. tapi, bila masuk klinik. makaih! muka monyok, muka sakit.. hahaha.. memang betullah namanya rumah sakit.

cabaran? kena belajar 'bahasa' dan tulisan doctor. agak susah sikitlah!!! akak ditempatkan dibahagian data pesakit.. kadang2 rasa nak hentak2 kaki sambil cakap kat doctor "could you write properly?" sebab data2 dalam buku setiap pesakit perlu diupdate (by hand) dalam buku sakit harian klinik, kendian di-sort mengikut panel2 atau persendirian.. akak paling blur, when come to data pasal medicine..nama2 medicine semua  pelik2 and I hate it!!

ada seorang kakak staff kat situ dia kata, mula2 memang tak faham. Lama2 nanti dah biasa..ala bisa tegal biasa katanya..cehhh...polaramine, citirizine, piriton, benadryl, PCM blablabla...honestly, betullah kata akak tu..lama2 Faham..*yang benawnye bukan faham, tapi lebih kepada dah hafal dah :p*

dalam masa berkerja tu.. Akak ada ambil lesen juga.. MALU NAK HABAQ, macam2 benda yang jadi sepanjang journey akak nak ambil lesen.. Kalau nak tau, pergi selak dan buka entri2 lama akak.. akak ada taip dan publish..jujur, akak tiga kali fail dalam track. yeap! ditempat yang sama.. parking..huhuhu..

okey, untuk post ni cukuplah setakat ini.. kalau tulis panjang2 kang ada yang tak sanggup nak baca.. muntah darah hijau tak pasal2..

actually, banyak je benda2 dan perkara2 yang kiut lagi sopan lagi bermanfaat untuk dibuat. contoh macam, pergi kelas bahasa @ komputer @ music dan lain2..tak pun, Belajar mengaji + taranum + hafal al-Quran, wallahi sangat superb. Kalau rasa segan, ajak kawan2..

okey.
what I tried to highlight is, you should gain experiences as much as you can. Dalam dunia ini, ada satu perkara yang tidak memerlukan sijil, tapi sangat mahal harganya;yup, it's PENGALAMAN.

setiap pekerjaan yang akak mohon, akan ada interview (informal & formal), you know what's the first question will be asked?

yup, "ADA PENGALAMAN, TAK?"

same goes when you grow up and want to apply a job..that will be one of the solid question..trust me!

Oleh hal yang demikian :p,
gain your experiece by now! make a step, even it's just a baby step. Ignore what other people said to you, this is your life and you are the one who can control and decide your life..not them!!

okey2..
thank you for reading.
this is for you image (a heart full with love)


Me

Friday, January 17, 2014

Tips moving on cara aku

Salam and hello, peeps!

how's your day today? hopefully, everything is going well :)
yeah! 

it's friday, yow! just a good time to moving on, literally..so, this gonna be a cute marvelous entry tips for some people who's finding the way to out from their heart-broken life.. So-called heart-broken maybe.. 
:p

by the way, I want to emphasize here, everything I wrote here is personally kinda my ways. If you disagree or else, its not my problem. Or maybe you can share sort of yours at the comment box?

so, shall we start?
*precaution: some tips may not be effective for some people but for sure it's harmless to try it out*

1. Take one ( or more. it's up to you) paper(s) and a pen. Then, write, draw, scratch everything crossing in your mind and heart. Do it until you're tired. Do it until you're satisfied. Physiologically, it's worked! (Note: throw, burn or elliminate the paper(s) after all. JANGAN SIMPAN BUAT PEKASAM!)

2. Drink water oftenly until you go and back to the toilet. Hahaha, this makes my body is really busy, so is my brain.. Plus, it's good for our health too.

3. Filling your time with reading. what's type of book?- anything! Attract and shift your attention from thinking the stress or sadness overwhelmed you to other things. Some people like to read comic, maybe fashion and others. Just read!

4. Have a day break. This what I always want to do ( WANT means not always get to do). As a student (read: martriculation student), I don't have much time to hanging out with friends or go to the place that gives my spirit back (ie: beach). No such things at all. Uh, never mind. Ironically, it's okey as long as I'm still alive. But, if you have the time, dont waste it. Use it properly as much as you can.

5. Signing off all your social networks for awhile. Avoid yourself from interact with your past. Sounds hard? Yea, it's eassier said than done but that is a fee we have to pay. Remember, the beginning is always the hardest. InsyaAllah, after all it is going better.

6. Last but not least, keep it as our habit ; Perform solat sunat regularly, either in the time of hardships or eases. But don't forget to upgrade and improve our solat wajib as perfect as we can (for non-muslim; make your prayer humbly)."In the remembrance of Allah, do heart finds peace (13;28)". We're too weak to face this massive world, that is why we need an enormous aid from the Strongest, Bravest, Merciful God to support us and make our ways going smoothly. InsyaAllah.

well..well..well..
that's it. anyway, this is just a piece of thoughts of mine.
It's okey to be crying, sometimes, people cried are not because they are weak to fall but it's just the beginning of building up the strength back.

so, IT'S OKEY DEAR :)
keep your chin up.

thank you for reading.
Have a nice day!

Me.
XOXO

Wednesday, January 01, 2014

Hilang

Salam & Hai :)
I'd been writing a very long post about my trip. But suddenly, it was gone. I have no idea how it could happen.. I felt so frustrated. Rasa nak nangis hentak2 kaki pun ada.

Ergh! Sorry guys.

My fault. Sorry again.
@ainishahroni