Instagram

Tuesday, January 01, 2013

Atkins Diet..woah!

Bismillahirahmanirahim..

Assalamualaikum! hello! Hai! watsup! Good everning!

Today is 1 january 2013! so, Happy new year to everybody!! pada adik2 yang bakal bersekolah esok..selamat menjalani satu lagi pengalaman yang berharga dalam hidup. someday nanti kalian akan rasanya 'kehilangan' bila kalian dah tamat sekolah..masu tu jangan nak meraung-raung seupaya masa berpatah kembail..tak ada makna!!...jadi, hargailah yer..sob..sob *air mata dah 20 baldi*

okey hentikan drama petang seketika dan mari kita kembali serius..(macam biasa sila buat dahi berkerut 18 lapis semasa membaca entri ini..)

Baru2 ini aku telah diperkenalkan dengan satu cara/gaya berdiet yang sihat yakni dengan mengurangkan kadar pengambilan Karbohidrat dalam makanan harian..

As we all know, orang melayu @ malaysian tak boleh dipisahkan dengan Nasi..aku pun sama..tiapkali makan mesti kena ada nasi..kalau tak ada nasi maka tidak Sahlah pola makan  aku dalam satu hari..

kenapa takboleh makan nasi??why? why?
nasi tu kan karbohidrat..(ni mesti pernah poteng kelas masa cikgu tengah mengajar bab makan seimbang..)

jadi, the biggest problem for malaysian untuk loss weight adalah keterlebihan makanan yang berkarbohidrat..

kalau dalam sains, cikgu2 kita pernah ajar fungsi karbohidrit adalah untuk.....??? *pandai murid2*..memberi tenaga..jadi kalau makanan itu tak digunakan sebagai tenaga, ia akan terkumpul lalu menjadi tepu dan akhirnya bertukar jadi LEMAK!!!

diulangi ia akan menjadi LEMAK!!!!!

tanpa membuang peluh dan masa aku menaip menjela-jela.. meh kita ke-introduction..

ATKINS DIET!!
Atkins Diet ialah jenis pemakanan sihat yang diperkenalkan oleh Dr. Robert C. Atkins untuk membantu korang mengurangkan berat badan dengan menggunekan konsep mengurangkan karbohidrat..Bila kita mengurangkan pegambilan karbohidrat,badan kita akan mula membakar lemak sebagai tenaga...macam yg kite slalu blaja kat skula rendah yg diajar oleh cikgu sains kite,badan kite perlukan karbohidrat sebagai tenaga...seperti ape yg rakyat malaysia amalkan sekarang,kita mengambil jumlah karbohidrat yg amat tinggi...TINGGI PUNYE!!!

So,apa yang berlaku? bila kita melakukan keja atau pun bersenam,badan akan membakar karbohidrat sebagai bahanapi.. so,apa jadi dengan lemak2 dalam badan kita? Ia akan maintain dalam badan kita..plus,kita makan lagi lemak,lagi la bertambah....kan3? *jangan tak ngaku korang suka pelahap kepci, mcdonald kannnn..secret recipe..sopotong kompem tak cukup*

in case, kalau badan kita membakar lemak sebagai bahanapi ataupn tenaga, automatically, lemak dalam badan kita akan berkurang dan menyebabkan!!! Kita lebih hensem @ kacak @ anggun @ primadona dari dulu...:D

Dr. Atkins dah pun perkenalkan diet ni dari tahun 70an lagi, tp tak dpt sambutan sebab ketika itu ramai bermati-matian mengamalkan diet Low Fat...bila mengamalkan low fat,kite akan berase lebih lapar dan susah untuk kita maintainkan berat badan...plus,walaupun kita menggunakan diet low fat ,tapi kita still mengambil karbohidrat yg tnggi, jadi,lemak tak akan bertambah dan tak akan berkurang...so,macam mana nk kurus?? jumpe bomoh???

Atkins diet terbahagi kpd 4 peringkat

1. Induction (permulaan dan pengenalan) 2 minggu atau lebih, mengikut keadaan dan berat badan.
2. Ongoing Weight Loss (penyusutan berat berterusan)
3. Pre-maintenance
4. Lifetime Maintenance
*Induction sekurang kurangnye 2 minggu..itu kalau setakat nak kurang 2-3 kg boleh la...kalau banyak nak turun,lame la induction ok?

APA YANG PERLU BUAT MASA INDUCTION??


Induction ialah bahagian yang paling penting dalam atkins keran ia ialah tapak asas kepade diet ini...tak buat induction,sori,gemuk la smpai bebila...huhu..

Ape yang berlaku time induction? Berlakunye proses KETOSIS..proses dimane badan menukar penggunaan karbohidrat sebagai tenaga kepada menggunakan lemak sebagai tenaga..waktu ni memang biase kalau korang rase lapa sebab ini adalah perubahan daripada pemakanan tak senonoh yang korang buat...tapi percaya cakap aku, korang takkan rasa lapar dah selepas itu sebab dalam diet atkins nih,calory tak dikira...jadi,makanlah seekor ayam pun kalau suka..huhu..:D


Untuk induction,20 gram karbohidrat sehari sahaje dibenarkan..

Biasanye penurunan berat badan yang mendadak akan berlaku ketike induction, dan lebih bagus jika diteruskan berterusan untuk jangke mase yg lame...

Semasa 2 Minggu Induction:

1.) Elakkan NASI, MI, MIHUN, LAKSA, LAKSAM, SPAGETTI, FETTUCINI, VERMICELLI, KUEW TIAU,OAT dan yang sebangsa dengannya.

2.) Elakkan Roti, roti berserat, roti bun, rotiBoy, roti canai, roti jala, roti bakar, roti pastries dan apa2 yang sebangsa dengannya.

3.) Elakkan Gula - gula pasir, gula melaka, gula merah, madu, gula-gula dan apa-apa yang bergula tinggi.

4.) Elakkan Buah-buahan

5.) Elakkan minuman bergula, jus buah-buahan, air bergas (coke, pepsi, 100plus, etc)

6.) Elakkan snek seperti Twisties, biskut manis, nachos, popcorn, jeruk manis.        

7.) Elakkan segala bentuk kacang untuk 2 minggu. Tak kira kacang biasa, gajus, kuah kacang, dhal,ataupun kacang je soalan exam....

8.) Elakkan makanan berproses seperti kentang goreng, bebola ikan, bebola sotong.

9.) Elakkan makanan bertepung seperti kek, biskut, kuih-muih.

********************************************************

Boleh Makan:

1.) Ayam - panggang, steam, bakar, sup, satay, digoreng tanpa tepung.

2.) Semua ikan - sama macam ayam, boleh grill, steam, goreng tanpa tepung. Tak kira ikan salmon, pari, tenggiri, terubok, ikan bilis...

3.) Semua daging - rusa, lembu, kambing - buat steak, satay grill, sup ekor, daging bakar, disalai... asalkan halal.

4.) Udang - bakar, tomyam, goreng dgn cili boh, etc. Elakkan sotong coz karbohidrat tinggi.

5.) Sayur..kebiasaannya sayur yang kurang carbs berwarna hijau..semangkuk maksimum sehari..

6.) Cheese Slice..hadkan 2-3 keping sehari..

7.) Air kosong, air mineral -minum 8 gelas atau lebih sehari..kenape? air boleh bantu untuk pembakaran kalori dan penghadaman makanan..

8.) *edit...jangan ambil daging burger..carbs agak tinggi..kecuali brand beef pride..carbs rendah..tapi hargenye mahal,4keping rm8..ade bran nak beli? huhu


10.) Makan supplement dan vitamin seperti spirullina dan multi-vitamins untuk menambahkan lagi tenaga dan kuatkan daya ketahanan badan.


Diingatkan! Air boleh mempercepatkan proses pembakaran kalori..jadi,minum Banyak2!! Air kosong okey... Air mestilah lebih daripade 10 gelas sehari dan mesti diminum sebelum makan atau pun ketika dalam keadaan perut kosong...

Mesti air kosong..kalau minum air manis,juga maka korang akan gemuk sampai bila2..
Jangan lupa makan sarapan, tengahari dan makan malam. Makan malam sebelum jam 9 malam. Jangan ponteng makan!

Ini sahaja keterangan yang dapat aku tulis dan mengopi-pastakan dari blog taknakgemuk.com!

nanti aku hupdate lagi yer..untuk seminggu dua nie..korang cuba amalkan apa yang telah disarankan jangan banyak cekadak!! nak kurus tak???? setiap seminggu check berat badan..JANGAN HARI2 kalau taknak jangka hayat penimbang berat itu berakhir dengan sia2 dan pantas..hahaha.


Thanks for reading this entry!
Drop your comment here!
lots of love!
XOXO

8 comments:

Lyeen De Syifa said...

nice info..suka..suka.:) biasa musim cuti mmg habit mngumpul segala lemak kan..ahha

sis92 said...

azam 2013 nak kurangkan makan nasi, tak boleh lah tak makan terus. er memang tak kuatlah iman gua nak ikot diet atkins ni haha

Yasmin Aris said...

thank youu sharing v^^

Dezee said...

Dezee dah baca..thank you sebab care. XD

fathiahRAIHANA said...

fuhh perlu banyak kesabaran utk menjalani hari hari dgn atkins diet ni. hahaa

btw, salam kenal ^^

ammelia yusoff said...

perghhh, diet ni kena ada semangat yang tinggi :)

Mirae Adnan said...

saya sudah kurus! :) haha..

najiah shaharain said...

wahh..ilmu yg berguna..azam nk flat my tummy nie....